![](/media/lib/164/n-krawczyk-kambodzanski-8980127fe88b5cac0185da314ff94da3.jpg)
Nowy w wielkim mieście
26 czerwca 2013, 09:54W okolicach i w samym Phnom Penh odkryto nowy gatunek ptaka - krawczyka kambodżańskiego (Orthotomus chaktomuk). Cztery pierwsze egzemplarze schwytano i sfotografowano w 2009 r. podczas rutynowego próbkowania pod kątem ptasiej grypy. Wtedy uznano, że to krawczyk rdzawolicy (O. ruficeps).
![](/media/lib/115/n-jwst-6c1eafb33ac43069a33d829eae0d3195.jpg)
Teleskop czas rozpocząć
7 lutego 2014, 12:11Teleskop Kosmiczny Jamesa Webba (JWST) w końcu wyszedł na prostą. Następca Teleskopu Hubble'a był przez lata nękany problemami. Wielokrotnie słyszeliśmy o opóźnieniach i przekroczeniach założonego budżetu, nie mogliśmy być pewni kiedy urządzenie zostanie ukończone i kiedy rozpocznie pracę
![](/media/lib/201/n-myotis-midastactus-f05ad7d43336b6985a71a616fe9c4edc.jpg)
Złoty endemit z boliwijskiej sawanny
4 sierpnia 2014, 11:16Naukowcy opisali nowy gatunek nietoperza, który występuje wyłącznie w Boliwii. Myotis midastactus, bo o nim mowa, był wcześniej mylony z Myotis simus, ale naukowcy zbadali okazy muzealne i wykazali, że istnieją różnice m.in. w wyglądzie futra oraz budowie czaszki.
![](/media/lib/185/n-dzuma-3d4d9c934deaf9a8b02cc9eac295c6bd.jpg)
Wycinka lasów pomaga dżumie
5 marca 2015, 11:11Wycinając lasy nie tylko przyczyniamy się do globalnego ocieplenia, ale również zwiększamy prawdopodobieństwo wybuchu epidemii... dżumy.
![](/media/lib/149/n-krokodyl-rozancowy-d820bd819f6311be2e072c027686cea8.jpg)
Gdy rośnie temperatura wody, krokodyle krócej nurkują
17 grudnia 2015, 09:34Przy wzrastającej temperaturze wody krokodyle różańcowe (Crocodylus porosus) krócej nurkują, w pewnych sytuacjach ryzykując w ten sposób życie.
![](/media/lib/234/n-kran-283b80a627fce4cf3a2d4b34b10b971e.jpg)
Fluorowanie wody a cukrzyca
22 sierpnia 2016, 11:56Fluorowanie wody wodociągowej fluorkiem sodu może się przyczyniać do wzrostu statystyk dotyczących cukrzycy typu 2. w USA. Naukowcy przypominają, że NaF spowalnia glikolizę, czyli przekształcenie glukozy w 2 cząsteczki pirogronianu.
![](/media/lib/255/n-gorzka-czekolada-181326fb80b003b63a258e0dabda8626.jpg)
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
![](/media/lib/171/n-wydrymorskie-3d8993f55acb6fa10a4d0445d223d892.jpg)
U wydr odkryto „dialekty zapachowe”
14 grudnia 2017, 05:41Naukowcy pracujący przy Otter Project, prowadzonym na Cardiff University, odkryli, że genetycznie różne populacje dzikich wydr zamieszkujących Zjednoczone Królestwo, wydzielają różne, zależne od regionu, zapachy, służące do komunikowania się.
![](/media/lib/311/n-kable-fb0e9edecc976bef8dbe5120354b09a9.jpg)
Podmorskie światłowody pomogą wykrywać trzęsienia ziemi
15 czerwca 2018, 11:23Około 70% powierzchni Ziemi jest pokryte przez wodę, a niemal wszystkie sejsmografy znajdują się na lądach. Dotychczas jedynym sposobem ne wykrywanie niewielkich trzęsień Ziemi pod powierzchnią oceanów było zatopienie kosztownego, zasilanego akumulatorami urządzenia i późniejsze go wydobycie lub też użycie sieci sejsmografów położonych blisko wybrzeża.
![](/media/lib/246/n-pies-w-uprzezy-bbf1cc42b26a5c72bdf841ad2d6a2632.jpg)
Charaktery ras psów są zapisane w ich genach
9 stycznia 2019, 05:49Teraz, dzięki najszerzej zakrojonym badaniom tego typu mamy dowody, że różnice zachowania pomiędzy rasami znajdują swoje odzwierciedlenie w DNA. To olbrzymi postęp. Mamy tu ograniczoną liczbę genów i wiele z tego, co widzimy, ma sens, mówi Elaine Ostrander, genetyk ssaków z National Human Genome Research Institute, która nie była zaangażowana w badania